PIKANTNA PAELLA Z CHORIZO

Kategoria:

Obiady

Porcje:

Trudność (1-5):

Czas: h

Składniki

- 200 g ryżu

  

- 3 nitki szafranu

  

- 2 ząbki czosnku

  

- 1 garść pomidorków koktajlowych czerwonych

  

- 1 garść pomidorków koktajlowych żółtych

  

- 10 - 12 plastrów chorizo

  

- 1/3 pęczka młodej dymki

  

- listki pietruszki

  

- 2 łyżki masła lub oliwy

  

- sól i pieprz do smaku

  

- papryczka chili 

  

- 300 ml wody bądź bulionu warzywnego

  

opcjonalnie: limonka

Jak przyrządzić ?

Papryczkę chili i dymkę kroimy w drobne talarki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło dodaj czosnek, papryczkę chili i plastry chorizo. Po podsmażeniu dodaj ryż i szafran, zalej wodą i gotuj przez 20 minut. Pod sam koniec obficie posyp posiekaną dymką ze szczypiorem i natką pietruszki. Danie dodatkowo możesz skropić sokiem z limonki

Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o nowych produktach, poradach i artykułach zaprenumeruj nasz Newsletter.