Jak przyrządzić aromatyczną kawę w French Pressie?

Często ulegamy wrażeniu, że aby cieszyć się w domu kawą na poziomie tej z ulubionej kawiarni, musimy zainwestować w drogi i skomplikowany ekspres. Rzeczywistość wygląda jednak inaczej. Wyśmienity, aromatyczny napar można z powodzeniem przygotować we własnej kuchni, korzystając z relatywnie niedrogich i prostych w obsłudze narzędzi. W tym artykule dowiesz się jak zaparzyć idealną kawę w French Pressie.

Materiał powstał przy współpracy z palarnią kawy Daily Roast

Czego potrzebujesz do parzenia we French Pressie?

Wielką zaletą parzenia we French Pressie jest to, że nie potrzebujesz całego laboratoryjnego zaplecza, by osiągnąć mistrzowski efekt. Twoje "stanowisko pracy" zmieści się na skrawku kuchennego blatu. Oto pięć kluczowych elementów, które zagwarantują sukces:

  • French Press – serce całego procesu. Ważne aby miał szczelne sito i solidny dzbanek.
  • Waga kuchenna – precyzja to klucz do powtarzalności. Dzięki wadze przestaniesz parzyć kawę "na oko" i za każdym razem uzyskasz ten sam, idealny balans smaku.
  • Czajnik – w przeciwieństwie do innych metod alternatywnych, tutaj nie potrzebujesz specjalistycznej "konewki" z wyprofilowaną wylewką. Twój domowy czajnik elektryczny lub ten na gaz sprawdzi się idealnie.
  • Kawa (ziarno to podstawa) – tu nie ma miejsca na kompromisy. Wybierz ziarna świeżo palone oraz odpowiednio zmielone. Do French Pressa kawa powinna przypominać grubością kryształki soli morskiej – zbyt drobny mielenie sprawi, że napój będzie gorzki i mętny. Jeśli nie masz młynka żarnowego do kawy, możesz zamówić odpowiednio zmieloną kawę w lokalnej palarni. Kawa mielona "z supermarketu" zwykle będzie zbyt drobna do French Pressu.
  • Woda – składnik, o którym często zapominamy, a który stanowi aż 98% twojego napoju. Użyj wody filtrowanej lub źródlanej. Twarda woda z kranu może zabić delikatne nuty smakowe nawet najlepszych ziaren.

Proporcje do French Pressa: ile kawy na dwie filiżanki?

Proporcja kawy do wody powinna wynosić 6g kawy na 100g wody. W przypadku przygotowania dwóch filiżanek kawy oznacza to 30g kawy oraz 500g wody. Jeśli używasz innej wielkości dzbanka, dostosuj odpowiednio wartości.

  • Odmierzanie kawy: Postaw pusty pojemnik lub młynek na wadze kuchennej i wytaruj ją. Wsypuj kawę, aż waga pokaże odpowiednią wartość (w naszym przypadku 30g kawy). Wsyp zmieloną kawę do French Pressu.
  • Przygotuj wodę: Zagotuj wodę i odczekaj około minuty. Woda powinna mieć około 95°C - zbyt gorąca woda zabija naturalną słodycz w kawie.
  • Zalewanie na wadze: Postaw French Press z wsypaną kawą na wadze i ponownie ją wyzeruj. To Twój najlepszy licznik objętości – pamiętaj, że 1 g wody to dokładnie 1 ml. Zacznij wlewać gorącą wodę, obserwując wyświetlacz wagi, aż osiągniesz docelową wartość (500 g).
  • Mieszanie: Zamieszaj zawartość, aby wszystkie drobinki kawy miały kontakt z wodą. To kluczowe dla równomiernego parzenia.
  • Czas na cierpliwość: Nałóż pokrywkę (ale jeszcze nie przyciskaj tłoka!), aby utrzymać temperaturę. Włącz minutnik na 4 minuty.
  • Przyciskanie tłoka: Gdy czas minie, powoli i jednostajnie naciśnij tłok. Nie używaj dużej siły.
  • Serwowanie: Przelej kawę do filiżanek od razu po zaparzeniu. Jeśli zostawisz napar w dzbanku z fusami, kawa będzie się dalej parzyć ("przeparzać") i z każdą minutą stawać się coraz bardziej gorzka.

Twoja kawa jest już gotowa. Pamiętaj, że masz wpływ na jej smak – jeśli uznasz, że wolisz w kawie mniej goryczki, możesz nieznacznie skrócić czas parzenia. Jeśli wolisz mocniejszy charakter, możesz go nieco wydłużyć.

Jak parzyć kawę we French Pressie? Instrukcja i proporcje.