Często ulegamy wrażeniu, że aby cieszyć się w domu kawą na poziomie tej z ulubionej kawiarni, musimy zainwestować w drogi i skomplikowany ekspres. Rzeczywistość wygląda jednak inaczej. Wyśmienity, aromatyczny napar można z powodzeniem przygotować we własnej kuchni, korzystając z relatywnie niedrogich i prostych w obsłudze narzędzi. W tym artykule dowiesz się jak zaparzyć idealną kawę w French Pressie.
Materiał powstał przy współpracy z palarnią kawy Daily Roast
Wielką zaletą parzenia we French Pressie jest to, że nie potrzebujesz całego laboratoryjnego zaplecza, by osiągnąć mistrzowski efekt. Twoje "stanowisko pracy" zmieści się na skrawku kuchennego blatu. Oto pięć kluczowych elementów, które zagwarantują sukces:

Proporcja kawy do wody powinna wynosić 6g kawy na 100g wody. W przypadku przygotowania dwóch filiżanek kawy oznacza to 30g kawy oraz 500g wody. Jeśli używasz innej wielkości dzbanka, dostosuj odpowiednio wartości.
Twoja kawa jest już gotowa. Pamiętaj, że masz wpływ na jej smak – jeśli uznasz, że wolisz w kawie mniej goryczki, możesz nieznacznie skrócić czas parzenia. Jeśli wolisz mocniejszy charakter, możesz go nieco wydłużyć.


